Daniel Ericsson från Af Chapmangymnasiet i Karlskrona var snabb, höll hög kvalitet i sitt arbete och fick högsta betyg i kundbemötande. Det gjorde honom idag till guldmedaljör i SM för unga plåtslagare 2017.

Finalen avgjordes på branschens skola i Katrineholm fredagen den 17 mars. Tävlingsuppdraget bestod i att utforma en taklucka i färgbelagd stålplåt. För att vara så verklighetstroget som möjligt så utfördes tillverkningen i verkstaden och montering på byggarbetsplatsen, dvs. på taket på andra sidan avspärrningen på tävlingsplatsen. Förutom att göra ett korrekt och estetisk väl utfört arbete var det viktigt för de tävlande att följa arbetsmiljökraven med rätt skyddsutrustning liksom att planera sina transporter mellan verkstad och byggarbetsplats.

Juryn var nöjd med de tävlandes insatser och konstaterade att det var mycket jämt i toppen. Det skiljde endast 13 poäng mellan ettan och trean. Men Daniel Ericsson från Af Chapmangymnasiet i Karlskrona var snabbast och lyckades samtidigt hålla en mycket hög nivå på sitt utförande. Dessutom fick han högsta poäng i kundbemötande och var den enda av de tävlande som hann färdigställa bonusuppgiften, en stospanna till en avloppsluftning. Daniel vann äran, blommor och 5000 kr till sig själv samt 10 000 kr till klassen.

– Jag hoppades ju på att vinna, men trodde kanske mer på en tredje plats. Men det kändes bra när jag jobbade och det var väl helheten som avgjorde. Det här känns jättekul, sa en glad Daniel efter vinsten. Daniels framtid som byggnadsplåtslagare är minst sagt ljus och han hade redan före finalen flera erbjudanden om jobb att välja mellan.

Medaljörerna i ”SM för unga plåtslagare 2017” är:
1:a Daniel Ericsson
, Af Chapmangymnasiet, Karlskrona (studerar i Katrineholm)
2:a John Norberg, Stockholms byggtekniska gymnasium, Kista
3:a Joel Högman, Bolandgymnasiet, Uppsala

Delar av finalen livesändes på Facebook, facebook.com/Platslagare, och bilder från finalen finns även på @bliplatslagare på Instagram, #bliplåtslagare, #smup2017.

Byggnadsplåtslagare – ett framtidsyrke!
SM för unga plåtslagare är ett återkommande inslag i arbetet med att skapa uppmärksamhet kring ett verkligt framtidsyrke. Det finns ett mycket stort behov av utbildade byggnadsplåtslagare runt om i hela landet. Yrket är fritt och kreativt och kräver god problemlösningsförmåga. Efter några års arbetserfarenhet, avlagt yrkesprov och yrkesbevis har plåtslagaren en snittlön runt 30 000 kr i månaden.

Bilder och info finns publicerade på www.smup.se och på MyNewsdesk.

För mer information:Therese Berganäs, PVF Yrke & Utbildning 08-556 062 82, 070-568 73 66
Niklas Angelöf, PVF Yrke & Utbildning 070-328 19 65