På måndag den 20 januari startar upptakten till SM-finalen i plåtslageri 2014. 182 plåtslagerielever från landets olika gymnasieskolor deltar i veckans uttagningstävlingar i hopp om en av de 6 finalplatserna. Själva SM-finalen avgörs inför minst 10 000 besökare på Yrkes-SM i Umeå den 14-16 maj.

SM för unga plåtslagare arrangeras för 28:e året. Som vanligt råder det ett mycket stort intresse för möjligheten att bli svensk mästare i plåtslageri. Sammanlagt 182 gymnasieelever och företagslärlingar deltar i uttagningstävlingarna för att bevisa sin skicklighet inom plåtslagaryrket. Uttagningstävlingarna hålls under hela vecka 4, men på olika dagar beroende på ort och skola.

6 finalister
Uttagningstävlingarna sker på respektive skola och är tidsbegränsad till 6 timmar effektiv tid. Tävlingsuppgiften är hemlig till tävlingsdagen, men kommer att utföras i lackerad stålplåt. Uppgiftens moment kommer att vara hämtad ur byggnadsplåtslagarens vardag där plåtbeklädnad av tak och fasader bland annat kräver matematiska beräkningar, materialkunskap och god känsla för hantverket. En lokal jury utser en vinnare från varje gymnasieskola. Vinnarnas bidrag skickas därefter till branschens utbildningsorganisation PVF Yrke & Utbildning, där en central jury granskar tävlingsbidragen utifrån måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck. De 6 plåtslagerielever som presterat bäst, gör upp i en rafflande final i Umeå den 16 maj.

Final på Yrkes-SM i Umeå
Vartannat år arrangeras Yrkes-SM, vilket är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till moderna yrkes¬utbildningar. De skickligaste ungdomarna i ett 30-tal yrken samlas för att göra upp om SM-titlarna. Evenemanget brukar locka över 10 000 besökare. Plåtslagarnas arrangemang och finalupplägg under Yrkes-SM, är ännu hemligt, men liksom tidigare år utlovas att såväl deltagare som besökare får chansen att uppleva en spännande tävling med djupdykning i plåtslageriyrket och kul prova-på-aktiviteter.

De skolor som deltar i uttagningstävlingarna är:
Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping
Bolandsgymnasiet i Uppsala
Bromangymnasiet i Hudiksvall
Bräckegymnasiet i Göteborg
Bäckadalsgymnasiet i Jönköping
Christopher Polhemgymnasiet i Visby
Ebersteinska gymnasiet i Norrköping
Hahrska gymnasiet i Västerås (Här tävlar även Rekarnegymnasiet, Eskilstuna)
Katedralskolan i Skara
Kattegattgymnasiet i halmstad
Kista gymnasium i Stockholm
Kungsfågeln i Luleå
Lugnetgymnasiet i Falun (Här tävlar även Polhemsskolan i Gävle och Bessemergymnasiet i Sandviken)
Movant i Skövde
Nobelgymnasiet i Karlstad
Rönnowska skolan i Helsingborg
Törnströmska gymnasiet i Karlskrona (Här tävlar även Kungsmadskolan i Växjö)
Wendesgymnasiet i Kristianstad (Här tävlar även Haganässkolan, Älmhult)
Viskastrandsgymnasiet i Borås
Praktiska gymnasiet i Malmö
PVF Teknikcentrum i Katrineholm. (Här tävlar elever från Motala , varberg, Skövde, Hagfors och Örebro)
Ola J:s Plåt AB i Umeå