På fredag, den 24 april, är det dags för SM-final i plåtslageri. Sveriges sex mest framstående unga plåtslagare gör upp om medaljerna. Finalen genomförs på branschens skola i Katrineholm och alla intresserade kan följa hela tävlingen via livesändning på smup.se.

Tävlingen pågår under sex timmar med start klockan 08.00. Uppdraget är som alltid hämtat ur byggnadsplåtslagarens vardag och består i år av så kallat garneringsarbete på tak. Förutom att hantverksskickligheten sätts på prov ska finalisterna kunna visa upp en god relation till kunden och förmåga att ta till sig och förstå en beställning och arbetsbeskrivning.

Kunden 86_96_nyhetsbild_250x_är på plats

De tävlande har även fått förberedande uppgifter via SMS, då SM-chefen har skickat vidare en beställning från en kund. Kunden finns även på plats under tävlingen. Målet är att skapa en så realistisk situation som möjligt.

Livesändning på smup.se

Inför årets final har tävlingen fått en egen hemsida, smup.se, och tack vare ett samarbete med Mediagymnasiet i Nacka Strand kommer hela tävlingen att livesändas där.
– Det är kul att kunna samarbeta och låta eleverna praktisera sina blivande yrken. Dessutom gör livesändningen att alla tävlande kan följas av släkt, vänner och framför allt av de klasskamrater som inte kunde åka med till Katrineholm, berättar SM-ansvarige Niklas Angelöf från PVF Yrke & Utbildning.

Läs mer om finalisterna och följ tävlingen live på www.smup.se.

SM-finalister 2015:
Viktor Wahrenberg, Leksands gymnasium, Leksand
Sebastian Aveholt, Bolandgymnasiet, Uppsala
Albin Ählman, Ebersteinska gymnasiet, Norrköping
William Rosén, Katedralskolan, Skara
Jonathan Wahlund, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping
Sofia Sörliden, Anders Ljungstedts Gymnasium, Linköping