SofiaI våras briljerade Sofia Sörliden med sitt plåtslageriarbete och vann SM för unga plåtslagare 2015. HaMi Plåt & Vent i Linköping har haft Sofia som praktikant sedan åk 1. Nu är de stolta medarbetare till Sveriges bästa unga plåtslagare och berättar om fördelarna med att ha en tjej i teamet.

HaMi Plåt och Vent fick kontakt med Sofia genom Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping, som de har ett tätt samarbete med.
– Vi brukar bistå skolan med material som eleverna kan öva på och i utbyte förser de oss med duktiga plåtslagare och ventilationsmontörer, förklarar Fredrik Lindberg, HaMi Plåt och Vent.

Från blyg till en i gänget
Sofia har varit praktikant sedan första året på gymnasiet och är nu en mycket uppskattad medarbetare.
– Vi har fått vara med och lära upp henne och vi har sett en enorm utveckling, både hantverks- och personlighetsmässigt. I början var hon en blyg liten tjej, men nu tar hon mer plats och är en i gänget, berättar Fredrik.
Han fortsätter att hylla sin nyanställda och berättar att hon redan under praktiken faktiskt brädade många som är fullt betalda, att allt hon gör är mycket noggrant och snyggt utfört. Hon får också beröm för att vara väldigt engagerad och initiativrik och för att hon alltid tar tag i saker, oavsett om hon är på ett bygge eller i verkstaden.

Mindre grabbigt
Förutom att HaMi Plåt & Vent har fått en duktig medarbetare är det också ett plus med en tjej i teamet.
– Innan Sofia började hos oss tänkte vi inte riktigt på vilken jargong vi hade på arbetsplatsen. Med endast killar som anställda blir det ju såklart ett grabbigt snack. Nu märker man faktiskt ganska stor skillnad på hur de pratar och skämtar, de anpassar sig vilket är bra. De känner väl ett visst omhändertagande och alla tar hand om henne vilket är härligt att se.
En annan fördel med Sofia är att hon enligt Fredrik har ett mjukare rörelsemönster.
– Hon bankar inte lika mycket och hårt som killarna, vilket resulterar i mycket fina alster, säger han.

Bra PR
På HaMi Plåt & Vent är man som sagt på många sätt glada över att ha lyckats anställa Sveriges bästa unga plåtslagare.
– Det ger bra PR, inte bara för vårt företag utan även för plåtslagaryrket. Det sporrar andra tjejer och killar att utbilda sig och det behövs, bra plåtslagare växer ju inte på träd, avslutar Fredrik.