pvf yrke och utbildning 2018

 

2018 börjar lida mot sitt slut, i och med det vill vi ta tillfället i akt att summera några av de aktiviteter vi gjort under året som gått.     

 
I början på året gick vi ut med den glada nyheten att vår branschskola PVF Teknikcentrum skulle delta i Skolverkets försöksverksamhet. Skolan har efter detta stått som modell för försöket och för kommande skolor.
 
 
I slutet på januari var det dags för uttagningstävlingar för SM för unga plåtslagare. Totalt var det 110 plåtslagerielever från 23 av landets olika gymnasieskolor som deltog. Av dessa elever var det sex unga plåtslagare som knep finalplatserna. Finalen utspelade sig under två dagar på Yrkes-SM i Uppsala, och det var Ludwig Uhrbom från Ebersteinska gymnasiet i Norrköping som knep guldmedaljen.
 
 
Under 2018 har vi tillsammans med våra duktiga yrkesambassadörer för plåtslageri besökt 32 högstadieskolor på sju olika orter runt om i Sverige. Sammanlagt har 1730 elever fått lära sig mer om plåtslageri. Under skolbesöket på Råsunda skola i Solna fick vi även äran att gästas av gymnasieministern Anna Ekström.
 
 
I maj blev vi nominerade till The Indie Awards för våra kommunikationsprojekt som syftar till ökad jämställdhet i branschen och på arbetsplatser – en nominering vi är extra stola över!
 
 
Utvecklingen av våra e-utbildningar Optimala Skal och Frisk Luft har fortsatt. Bland annat har en efterlängtat matris tagits fram där innehållet i Optimala Skal är kopplat till Skolverkets kursplaner för plåtslageri. Vi har även tagit fram externa kursvisningar för e-utbildningarna, som lärarna på gymnasieskolor och vuxenutbildningar kan visa för att locka fler att välja att utbilda sig till plåtslagare och ventilationsmontörer.
 
 
Under året har vi satsat extra på rekryteringskommunikationen för ventilationsmontörer. Vi utförde en undersökning bland elever som utbildar sig till ventilationsmontör både på gymnasiet och via vuxenutbildning. Syfte var bland annat att få en bättre bild av hur eleverna upplever utbildningen, varför man valt att utbilda sig till ventilationsmontör och vad det var med yrket som lockade. Vi tog även fram en film om ventilationsmontörsyrket som visar fyra hängivna montörer i arbete på bygge och i verkstaden.
 
 
I juli besökte vi Almedalsveckan i Visby för första gången för att träffa andra i branschen och få inspiration i vårt arbete med att uppmärksamma och få fler att söka sig till plåtslageri- och ventilationsbranschen. Vi arrangerade även ett seminarium tillsammans med Plåt & Ventföretagen som handlade om forskningsprojektet Ren luft, friskt liv som genomförs av Lunds Tekniska Högskola.
 
 
Lagom till Gymnasiemässan och Future Skills i Göteborg i oktober blev vår VR-film klar. Förutom VR-filmen kunde nyfikna elever bland annat titta på när en plåtslagare gjorde ett klassiskt skorstenstäckning/huvtäckning.
 
 
För att göra vår kommunikation ännu tydligare och nå ut till ännu fler potentiella plåtslagare och ventilationsmontörer, tog vi fram informationsmaterial på både engelska och arabiska. Vi textade även våra rekryteringsfilmer på dessa språk.
 
 
Och äntligen fick en plåtslagare motta Isabellstipendiet. Det var vår uppskattade yrkesambassadör Mathilda Klinger Danielsson som fick ta emot stipendiet för sitt utomordentliga arbete som förebild för kvinnor i plåtbranschen.
 
 

Med detta sagt vill vi önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!