SM-Finalister-2016

De sex finalisterna i ”SM för unga plåtslagare 2016” kommer från Falun, Bollnäs, Karlskrona, Kista, Tierp och Göteborg. Den 13 maj, under Yrkes-SM i Malmö, avgörs vem som tar hem guldmedaljen.

I uttagningstävlingarna under vecka 4 kvalificerades 25 bidrag till centrala juryn för bedömning. Tävlingsuppgiften bestod av att tillverka ett stuprörsknä i stålplåt, vilket testade de tävlandes material- och teknikkunskap liksom problemlösningsförmåga och känsla för hantverket. Juryn granskade tävlingsbidragen utifrån måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck.

De elever som lyckades bäst med uppdraget och därmed tog sig till final i ”SM för unga plåtslagare 2016” är:

William Hedman, Lugnetgymnasiet, Falun (Sandviken)
Vilma Eriksson
, Torsbergsgymnasiet, Bollnäs (Alfta)
Mattis Sjögren
,Törnströmska gymnasiet, Karlskrona
Erik Teuchler, Stockholms byggtekniska gymnasium, Kista
David Rudberg, Högbergsskolan, Tierp
Hugo Salming, Bräckegymnasiet, Göteborg

Förra året vann Sofia Sörliden från Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping, Hon var då andra tjejen någonsin att ta guld i SM för unga plåtslagare. Det är mycket positivt för branschen att vi allt oftare har tjejer med i finalen – så även i år.

SM-final med takselfies och 20 000 åskådare
Över 20 000 ungdomar besökte Yrkes-SM i Malmö senaste gången och i år hoppas man på lika stor uppslutning. Besökarna får bland annat uppleva när Sveriges bästa unga plåtslagare gör upp om medaljerna. Enligt juryn var tätt i toppen, så vi har en spännande final att se fram emot. I plåtslagarmontern bjuds det också på flera prova-på-aktiviteter, allt från tillverkning av visselpipor i plåt till att faktiskt beträda ett tak i full plåtslagarmundering och givetvis ska alla få ta en takselfie! Eftersom SM för unga plåtslagare firar 30 år som uppskattad tävling för landets plåtslagarelever, utlovas också lite extra festligheter.

Jobben finns på taken!
En viktig del i satsningen på SM är att sprida information till ungdomar om plåtslagaryrket. Det är ett fritt och kreativt yrke som kräver god problemlösningsförmåga. Utbildade plåtslagare är mycket eftertraktade. Efter några års arbetserfarenhet, avlagt yrkesprov och yrkesbevis har de en snittlön runt 30 000 kr i månaden.

Finalisterna finns publicerade på www.smup.se och på MyNewsdesk www.mynewsdesk.com/se/pressroom/pvf-plaat-ventforum-ab.

 

För mer information:
Annika Waernström, PVF Yrke & Utbildning, 08-556 062 85, 0705-68 64 82
Niklas Angelöf, PVF Yrke & Utbildning, 0703-28 19 65

”SM för unga plåtslagare” är en årlig återkommande tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåtslageriernas Riksförbund och Byggnads.

”SM för unga plåtslagare 2016” sponsras av: Bevego och Plannja.