Full fart mot jobb med vuxenutbildning

17 december 2021

Från jobbdröm till drömjobb – på ett år. Det är verkligheten för eleverna på de branschanpassade vuxenutbildningarna inom plåtslageri och ventilation i Järfälla respektive Haninge, vilka drivs av utbildningsföretaget Movant.
– Nio av tio elever får jobb direkt, säger kursledaren Bengt Nygren. 

Text och bild: Mia Bornberger

Arbetsmarknaden för plåtslagare och ventilationsmontörer kan nog bara beskrivas med ett ord: strålande. De lediga jobben är betydligt fler än det finns tillgängliga hantverkare och underskottet är en följd av att färre söker sig till yrket, samtidigt som det sker stora pensionsavgångar, vilket naturligtvis är gynnsamt för de som nu utbildas och söker arbete.

– Den som förvaltar sin utbildningstid väl, är fokuserad, lyssnar och visar framåtanda har inga som helst problem att få jobb. Av de tio elever som i fjol utbildade sig till byggnadsplåtslagare så fick nio arbete direkt efter skolan, säger kursledaren Bengt Nygren.

Det rikstäckande utbildningsföretaget Movant driver yrkesutbildningar inom framför allt bygg, teknik och hantverk – från Malmö i söder till Umeå i norr. Utbildningarna är praktiskt inriktade och eftersom delar av utbildningen är arbetsplatsförlagd kommer eleverna tidigt i kontakt med yrkeslivet.

– I vårt uppdrag ingår det även att uppmuntra och coacha eleverna i konsten att etablera ett professionellt nätverk med framtida uppdragsgivare. Eleverna söker upp intressanta företag, de presenterar sig och berättar om utbildningen och sina kunskaper. Det är nyttiga övningar som brukar generera ett fint resultat.

Den som får jobb efter den ettåriga utbildningen börjar sedan sin yrkesbana som lärling och går då under ett så kallat lärlingsavtal. Perioden som lärling kan se olika ut men man måste samla på sig ett visst antal timmar för att anses vara självgående. Lärlingslönen ligger i snitt på 22 000–25 000 kronor, därefter kan lönen stiga till uppemot 35 000–40 000 kronor.

Yngsta eleven 19 år och äldsta 53 år
Att så få kvinnor söker sig till branschen är ett problem och Bengt Nygren betonar att det är viktigt att nå ut med information om hantverkarens mångfacetterade roll, varierande arbetsuppgifter och möjligheter, samt inte minst att man lyfter det nu gynnsamma läget på arbetsmarknaden.

– Det här är stabila framtidsyrken där man hela tiden lär sig nya saker, ingen dag är den andra lik. En arbetsdag innebär allt från materialbeställning och uppfinningsrikedom till estetik och finlir. Är man tveksam med anledning av tunga lyft så ska man inte glömma att man alltid har både kollegor och maskiner och annat till sin hjälp, man är ett arbetslag. Vi vill väldigt gärna se fler kvinnor i yrket och alla är välkomna hit till oss och vår verkstad på studiebesök, säger han.

Även de som tror att åldern ligger dem i fatet kan släppa den eventuella funderingen. Snittåldern på utbildningen är mellan 30 och 35 år, men spridningen är stor.

– Just nu är vår yngsta elev 19 år och den äldsta deltagaren som gått här var 53 år och han fick jobb direkt efter avslutad utbildning. Det handlar mycket om vad man gör det till, visar man framfötterna och vårdar sin praktikplats så har man redan där nått långt.

Säkra lyft och ställningsbyggnad ingår
Utbildningarna inom plåtslageri och ventilation riktar sig till arbetslösa vuxna och är kopplad till Arbetsförmedlingen, där man måste vara inskriven för att få delta. Antagningar sker löpande, vilket gör att elever som redan hunnit gå några månader kan hjälpa dem som börjat lite senare. Denis Jovanovic är platschef för Movants enheter i Haninge respektive Järfälla. Han ansvarar för att både lärare och elever ges rätt förutsättningar för att utbildningen ska hålla en så hög standard som möjligt.

– Vi vill erbjuda en utbildning som både branschen, eleverna och samhället är nöjda med. Arbetsgivare ska känna sig trygga med att våra elever har fått en gedigen grundutbildning. Det blir en garant för att de ska vilja ta in våra elever som lärlingar och våga satsa på dem. Sådant som också ingår i utbildningen här hos oss är bland annat certifieringsutbildningar som Säkra lyft och Ställningsbyggnad, det gör eleverna än mer attraktiva för arbetsgivaren som inte behöver lägga ut pengar för det, säger han.

Kan arbetsgivare själva höra av sig till er om de är i behov av en plåtslagare eller ventilationsmontör?
– Ja, absolut och så sker redan. Vi har ett nära samarbete med branschen och via vår hemsida kan man se exakt hur många elever som har en pågående utbildning och när de är tillgängliga för arbetsmarknaden. Som företagare kan man höra av sig till oss direkt så etablerar vi en kontakt som kanske leder till en framtida anställning.

Ali Akram utbildar sig till ventilationsmontör.
Ali Akram utbildar sig till ventilationsmontör.

Namn: Ali Akram
Ålder: 38 år
Familj: Gift och har tre barn
Utbildning: Går en ettårig yrkesutbildning till ventilationsmontör i Järfälla, strax utanför Stockholm.

 Vad arbetade du med innan du började din utbildning till ventilationsmontör?
– Jag har arbetat på en mängd olika ställen, men senast som taxichaufför. Pandemin ledde till arbetsbrist och jag blev uppsagd. Jag behövde göra en omstart och fundera på vad jag ville göra med mitt liv.

 Vad har du lärt dig hittills?
– Det är bara två månader sedan jag började min utbildning men jag har redan lärt mig mängder. Som att bygga kanaler efter ritningar, montera, och fundera på olika sätt att lösa en situation. Jag gillar att arbeta med händerna så det här passar mig på många olika sätt.

 Hur ser du på framtiden?
– Den ser ljus ut, det här är ett framtidsjobb och företagen har ett skriande behov av folk. Jag vill ha en stabil yrkesutbildning att bygga vidare på och jag känner mig mycket trygg i mitt val.

Läraren Bengt Nygren och plåtslagareleven Sulaiman Al Doos.

Namn: Sulaiman Al Doos
Ålder: 30 år
Familj: Singel
Utbildning: Går en ettårig yrkesutbildning till byggnadsplåtslagare i Järfälla, strax utanför Stockholm

Vad arbetade du med innan du började din utbildning till byggnadsplåtslagare?
– Jag var verksam inom restaurangbranschen och chef över ett antal anställda. Mina arbetstider var svåra att kombinera med ett socialt liv och jag längtade efter ett arbete på dagtid. Jag funderade dock länge innan jag bestämde mig för att byta bana helt och hållet.

 Vad har du lärt dig hittills?
– Bland annat att lägga fönsterbleck och lock till skorsten. Jag gillar hantverket och att arbeta med händerna och har tidigare, innan jag började här, provat på att arbeta med betong. Att utbildningen innehåller mycket praktik där vi får komma ut och lära känna branschen är toppen.

 Hur ser du på framtiden?
– En fast punkt i livet är viktigt för mig och jag tänkte också lite strategiskt i kombination med vad jag tycker om att göra. Lusten att lära mig ett hantverk och det inom ett yrke där jag vet att jag kan få jobb avgjorde – nu har jag hamnat rätt.

Platschef för Movant i Järfälla, Denis Jovanovic och eleven Ali Akram (vent) samt läraren Jimmy Dennerby.

Faktaruta Movant
Gör: Erbjuder yrkeshögskoleutbildningar, certifieringskurser och utbildningar via Arbetsförmedlingen och Komvux.
Exempel på utbildningar: Byggnadsplåtslagare och ventilationsmontör. Utbildningarna sker i lokaler med verkstäder där all behövlig utrustning finns att tillgå. Stort lokalt nätverk med företag.
Mål: Eleven får de grundläggande kunskaper som krävs för en anställning som lärling. Utbildningarna är godkända och följer PVF Yrke & Utbildnings kvalitetskrav.
Aktuellt: Prova på plåtslagaryrket i Järfälla den 27 januari samt yrket som ventilationsmontör i Haninge den 28 januari. Läs mer och anmäl dig vid intresse via Movants hemsida.
Mer info: www.movant.se

Fler nyheter

Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet enligt hemlig ritning

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Ericson från Östersund. Den 23-25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör 2024”. – Var […]

4 mars 2024 Läs mer

Här är 2024 års finalister i ”SM för unga plåtslagare”

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I uttagningstävlingarna deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika skolor runtom i Sverige och nu står det klart vilka de sex finalisterna är. I år kommer finalisterna från Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby respektive Värnamo. I april möts de i SM-finalen i Karlstad, där vinnaren av […]

15 februari 2024 Läs mer

Uttagningstävlingarna till finalen i SM för unga plåtslagare 2024 väcker engagemang 

Uttagningstävlingarna till finalen i ”SM för unga plåtslagare 2024” är över för i år. Liksom tidigare år var många engagerade i den spännande jakten på de sex finalplatserna. I årets uttagningstävlingar deltog 101 plåtslagarelever från 20 olika gymnasieskolor runt om i hela landet. SM-finalen avgörs under Yrkes-SM i Karlstad den 23-25 april. Årets uppgift som […]

2 februari 2024 Läs mer