Årets svenska mästare i plåtslageri, Robin Olsson från Kista gymnasium i Stockholm vill slå ett slag för vikten av bra praktikplatser och att få lära av sina misstag!

SM-finalen avgjordes inför 10 000 besökare på Yrkes-SM i Umeå den 14-16 maj. Av 182 tävlande gymnasieelever och företagslärlingar kammade Robin hem finalen efter två dagar med maximal anspänning. Förutom sin anställning på Ternvalls plåtslageri kommer Robin i höst att resa runt i landets skolor som yrkesambassadör för att marknadsföra yrket. Ett uppdrag han och en grupp andra unga förebilder i branschen utvalts till tidigare i år. Och de förväntar sig inget mindre än ett trendbrott.

Robin, berätta om den utmanande finalen och ditt SM-guld.
– Jag är fantastiskt lycklig, och det känns helt obeskrivligt! Men det var stressigt. Jag är van att i lugn och ro kunna arbeta noggrant i verkstaden. Det var utmanande med fotografer, journalister och folk som störde. Uppgiften i år var mer realistisk än tidigare, med en kund och ett konkret beställningsjobb istället för att bara få färdiga ritningar. På plats fanns en attrapp av ett tegeltak och vi fick till uppgift att klä in och göra ventilationsröret på taket tätt.

”Jag tar det som ett oerhört gott betyg på utbildningen när min praktikplats vågar släppa mig på egna, mindre jobb”

Är du nöjd med din gymnasieutbildning?
– Jag vet inte hur det ser ut i resten av landet, men jag tar det som ett oerhört gott betyg på utbildningen när min praktikplats vågar släppa mig på egna, mindre jobb. Under hela åk 2 och 3 har vi varvat praktik och skola varannan månad och det är ett givande upplägg – vi får chansen att omsätta våra nya kunskaper och får snabbt komma ut på tak och applicera det. Jag känner mig faktiskt också evigt tacksam till min lärare Peter Edin, som på ett pedagogiskt sätt inte curlat med oss, utan låtit oss göra våra misstag, och sedan använt misstagen så att vi lärt oss från dem.

Jobbgaranti och bra medellön till trots, intresset för yrket är tyvärr ganska lågt. Vad tror du skulle locka fler nya plåtslagare in i branschen?
– Jag som precis utbildats till yrkesambassadör är förstås hoppfull om initiativet ”Strålande utsikter”, där vi nyutbildade får komma ut på skolorna och inspirera och väcka intresse för det intressanta yrkesval vi gjort och är stolta över.

Vilka är dina förväntningar på ditt yrkesliv som plåtslagare?
– Jag har fått ett toppenjobb och ser fram emot den variation som jobbet erbjuder med nya moment och byggnader hela tiden. Det är förstås sjukt coolt att jobba på toppen av Stockholm bland alla tinnar och torn, och att få jobba med något så ovanligt som att forma metaller med händer.

”Det är förstås sjukt coolt att jobba på toppen av Stockholm bland alla tinnar och torn”

Varför valde du plåtslagaryrket?
– Jag fick upp ögonen under en ”rundgång”, ett slags prova-på-tillfälle på byggprogrammet. Där fastnade jag direkt för plåt. Sedan är det ju ingen hemlighet att det lockar att vara garanterad jobb direkt efter studenten!

Nu har du chansen – vad vill du skicka med till alla lärare ute i landet?
– Se till att dina elever kommer ut på bra praktikplatser, det är avgörande både för ens självförtroende och för inlärningen. Det finns de som aldrig får testa på utan mest fraktar plåt. Och inne på skolan – låt eleverna göra misstag så att de lär sig av dem.