Finalister SM för unga plåtslagare 2018

I år är det plåtslagareelever från Hudiksvall, Uppsala, Karlstad, Norrköping, Linköping och Växjö, som tävlar om SM-guldet i plåtslageri. Finalen går av stapeln fredagen den 27 april, på Yrkes-SM i Uppsala.

Uttagningstävlingarna genomfördes på landets gymnasieskolor under vecka 4. Tävlingen bestod i att utföra ett avancerat plåtslageriarbete, vilket testade de tävlandes material- och teknikkunskap liksom problemlösningsförmåga och känsla för hantverket. Tävlingsuppgiften utfördes i lackerad förzinkad stålplåt och bestod av en låda med skjutbart lock i vilket en kon skulle ifalsas.

Juryn granskade tävlingsbidragen utifrån måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck. 24 bidrag kvalificerades sig till bedömning av den centrala juryn, som nu har sållat ut årets 6 finalister. De elever som lyckades bäst med uppdraget och därmed har tagit sig till final i ”SM för unga plåtslagare 2018” är:

Lucas Svensson, Bromangymnasiet, Hudiksvall
Robin Persson
, Uppsala Yrkesgymnasium, Uppsala
John Bajer, Nobelgymnasiet, Karlstad
Ludwig Uhrbom, Ebersteinska gymnasiet, Norrköping
Gustav Mattsson, Anders Ljungstedts gymnasium, Linköping
Ludwig Berg, Kungsmadskolan, Växjö

SM-final på Yrkes-SM
Finalen genomförs på Yrkes-SM i Uppsala den 27 april. Över 22 000 ungdomar besökte Yrkes-SM i Malmö för två år sedan och i år hoppas man på lika stor uppslutning. Besökarna får bland annat uppleva när Sveriges bästa unga plåtslagare gör upp om medaljerna. I plåtslagarmontern bjuds det också på flera prova-på-aktiviteter. För den som inte kan ta sig till Uppsala och uppleva tävlingen på plats, kommer löpande uppdateringar ske på facebook.com/bliplatslagare, smup.se och platslagare.nu liksom via #bliplåtslagare och @bliplatslagare på Instagram.

Bli plåtslagare – ett framtidsyrke!
SM för unga plåtslagare är ett återkommande inslag i arbetet med att skapa uppmärksamhet kring ett verkligt framtidsyrke. Det finns ett mycket stort behov av utbildade byggnadsplåtslagare runt om i hela landet. Yrket är fritt och kreativt och kräver god problemlösningsförmåga. Efter några års arbetserfarenhet, avlagt yrkesprov och yrkesbevis har plåtslagaren en snittlön runt 33 600 kr i månaden.

Högupplösta bilder på finalisterna finns publicerade på MyNewsdesk www.mynewsdesk.com/se/pressroom/pvf-plaat-ventforum-ab

För mer information:
Therese Berganäs, PVF Yrke & Utbildning, 070-568 73 66
Niklas Angelöf, PVF Yrke & Utbildning, 070-328 19 65

SM för unga plåtslagare” är en årlig återkommande tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Tävlingens huvudsponsorer är Bevego och Plannja.