Fredrik_Akesson2Att ta steget fullt ut och bli certifierad ventilationsmontör har bara varit positivt för Kristianstadsbon Fredrik Åkesson. Han menar att det känns bra och viktigt att ha bevis på att man kan det man säger sig kunna.

Fredrik Åkesson på CVC i Kristianstad har jobbat i branschen i över 25 år och har sett mycket förändras under åren. Tätare bebyggelse kräver större fokus på ventilationslösningar samtidigt som miljö- och klimatfrågorna är viktigare idag än tidigare.
– Sen är ju allt mer tekniskt idag med datorer och annat. Det händer mycket i branschen och det är kul, menar Fredrik.

Bevisad kunskap
Tidigare i år valde han att certifiera sig som ventilationsmontör och ser bara fördelar med att allt fler väljer att gå samma väg.
– Förut fanns det ju inga papper på kunskapen men nu kan man visa att man kan det man säger sig kunna. Förhoppningsvis kan det få bort de som kanske inte borde finnas i branschen.

Positivt bemötande
– De privatkunder jag mött är positiva och har uppskattat det. Man vet ju själv hur det är om man ska göra om badrum eller våtrum och det är viktigt med tätskikt och annat. Jag hade själv ställt krav på gedigen kunskap och då är certifiering bra.
För Fredrik handlade certifieringen främst om att utföra det teoretiska provet med matematik, kanaldimensioner, injusteringar och annat. När det nu höjs röster om att även hela företag ska kunna certifiera sig är Fredrik positiv.
– Jag skulle rekommendera alla montörer att certifiera sig och om det nu blir aktuellt även för hela företag är jag absolut för det. Det behöver inte bli överdrivet men ju mer kött på benen och information för kunden är bara bra. Då vet man vad man får, avslutar Fredrik.

Kunnig personal viktigt
En som vet vad han får är Fredrik Boman, byggnadsingenjör och projektledare på Absolut Company. Företaget har länge använt sig av CVC:s tjänster och är nöjda.
– Det har handlat om att sätta in aggregat, injustera anläggningar och montera ventilationskanaler. Vi har ett bra samarbete med CVC, berättar Fredrik Boman och medger att han inte hade full koll på att det fanns certifiering för ventilationsmontörer.
– Nej det visste jag inte. Jag vet dock att CVC har kunnig personal som funkar väldigt bra. Om de nu också är certifierade är det bara positivt för oss.

Certifiering spelar roll
Allt högre krav ställs kring ventilation på företag som Absolut Company och man arbetar med flera olika aktörer inom branschen. Som alltid är det ett anbudsförfarande som ligger till grund för valet men i framtiden kan en möjlig certifiering av företagen spela roll.
– Pris och kvalité är så klart viktigt, och sen att man vet att samarbetet funkar. Kan man dessutom visa intyg på sin kunskap och kvalité är det så klart ett stort plus, absolut. Speciellt viktigt kan det nog vara om man kommer in som ny aktör på marknaden. Då är det bra att kunna visa att man håller en viss standard, avslutar Fredrik.

”Som alltid är det ett anbudsförfarande som ligger till grund för valet men i framtiden kan en möjlig certifiering av företagen spela roll.”

Certifiering Frisk luft

Text: Daniel Lagerqvist