Mellan den 23–26 januari pågår uttagningstävlingar till SM-finalen i plåtslageri. Drygt 110 plåtslagerielever från 23 av landets olika gymnasieskolor kämpar om 6 finalplatser.

I över 30 år har SM för unga plåtslagare varit ett givet och årligt inslag för plåtslagerielever som närmar sig studenten. Intresset är som vanligt stort när SM-uttagningarna drar igång i början av året. Både yrkesstoltheten och tävlingssuget är tydligt bland eleverna och i år är det 113 kandidater som ställer upp i kampen om SM-medaljerna.

Uttagningstävlingarna hålls under hela vecka 4, den 23–26 januari, men på olika dagar beroende på ort och skola.

Beräkningar, problemlösning och känsla
Uttagningstävlingarna sker på respektive skola och är tidsbegränsade till 6 timmar effektiv tid. Tävlingsuppgiften kommer att utföras i lackerad förzinkad stålplåt och momenten ingår i byggnadsplåtslagarens vardag. Plåtbeklädnad av tak och fasader kräver god kunskap om matematiska beräkningar, materialkännedom, problemlösningsförmåga och känsla för hantverket. Den exakta uppgiften är hemlig fram till tävlingsdagen.

Final under Yrkes-SM i Uppsala
Lokala domare utser en vinnare från varje gymnasieskola. Vinnarnas bidrag skickas därefter till branschens utbildningsorganisation PVF Yrke & Utbildning, där en central jury granskar tävlingsbidragen utifrån måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck. De 6 unga plåtslagare som har presterat bäst, gör upp om medaljerna i årets SM-final. Finalen genomförs på Yrkes-SM i Uppsala den 27 april.

Stor efterfrågan på utbildade plåtslagare
Behovet av utbildade byggnadsplåtslagare är fortsatt mycket stort i hela landet. Det är ett yrke med goda framtidsutsikter. Läs mer om plåtslagaryrket på www.platslagare.nu.

De 6 SM-finalisterna tillkännages och publiceras den 16 februari på smup.se och på MyNewsdesk www.mynewsdesk.com/se/pressroom/pvf-plaat-ventforum-ab.

För mer information:
Therese Berganäs, PVF Yrke & Utbildning 070-568 73 66
Niklas Angelöf, PVF Yrke & Utbildning 070-328 19 65

”SM för unga plåtslagare” är en årlig återkommande tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.