Bara en dryg procent av landets plåtslagare arbetar på ackord. Siffran är historiskt låg. För att vända utvecklingen pågår nu en massiv utbildning i ackordets grunder.

87_97_nyhetsbild_250x_Skolbänkarna i lektionssalen är formade efter en gammal klassiker – ett stort u. På stolarna sitter ett tjugotal plåtslagare. På bänkarna framför dem ligger ackordsprislistan för byggnadsplåt. Ett häfte på 60 sidor fullmatat med pyttesmå siffor och bokstäver. Som tur är har de även en ”Vitbok”. Där finns det skisser och lite förklarande texter som berättar vad det egentligen står i ackordsprislistan. På bordet ligger även kollektivavtalet, en mängd snusdosor och mobiltelefoner.

Många av plåtslagarna är unga, vilket skvallrar om att de är ganska nya i branschen. Just nu har de alla fullt fokus på projektorduken längst fram i salen. Där står Dan Andersson, mätare på PVF Plåt & Vent Forum AB. Han vänder fram en bild: ett vanligt villa-tak och i centrum en skorsten som är täckt med plåt. Uppgiften nu är att lista ut alla delmoment och hitta de punkterna i prislistan. Frågor som ställs är – finns det någon kringtäckning, skorstenslist, speglar, några hinder på vägen som en nock och hur är det med taklutningen?
– Det är lite klurigt, säger plåtslagaren Niklas Brag Jonsson.
Han och polaren Niclas Eng från samma firma har aldrig arbetat på ackord. Faktum är att alla på firman går på tidlön. Lönen är 180 kronor i timmen.
Nu går de två en tvådagarsutbildning för att lära sig grunderna i hur ackordet fungerar. Målet är att höja lönen.
– Vi vill gärna testa på ett bygge och se hur det går, säger Niclas Eng.

Läs hela reportaget i Byggnadsarbetaren >>