#bliplåtslagare @bliplatslagare


Byggnadsplåtslagaren Sebastian Hallin kom med idén och levererade sin verklighet via @bliplatslagare under februari månad. Den 1-15 mars är det dags för Hugo Salming, från Göteborg, att bjuda på både verkstad och vyer.

I arbetet med att nå ungdomar har PVF Yrke & Utbildning jobbat med Instagram under en längre tid. Främst för att samla bilder från yrket med #bliplåtslagare. Men så hörde Sebastian Hallin, 21 år, från Erikssons Plåt & Kopparplåtslageri i Stockholm, av sig och undrade om inte han kunde få låna kontot och instagramma sin vardag som plåtslagare.

– Det tyckte vi var en mycket bra idé, så Sebastian blev först ut och nu fortsätter vi under hela våren med att låta unga byggnadsplåtslagare dela med sig av sin vardag på @bliplatslagare, berättar Therese Berganäs, PVF Yrke & Utbildning.
Andre person på tur att instagramma är Hugo Salming, 19 år, som jobbar på PIAAB i Göteborg.

Det är stor efterfrågan på byggnadsplåtslagare, men finns alldeles för få utbildade. En viktig del i rekryteringen är just att visa på verkligheten.
– Vi vill inte bara ha fler sökande till utbildningarna, vi vill ha rätt sökande, säger Therese.

Byggnadsplåtslagare är ett fritt och kreativt yrke som kräver god problemlösningsförmåga och intresse för matematik. Det är viktigt att trivas med omväxlande arbete, att kunna samarbeta med både kända och okända medarbetare, ofta från andra yrkesgrupper.

Förutom aktiv närvaro på Instagram och Facebook arrangerar PVF Yrke & Utbildning årliga SM-tävlingar, har nyligen lanserat en rekryteringsfilm, driver två olika webbplatser platslagare.nu och smup.se samt har flera unga yrkesambassadörer som åker runt och föreläser på högstadie- och gymnasieskolor runt om i landet.

Byggnadsplåtslagare vistas ofta på taken och är inte lika synliga som exempelvis snickare.

­– Därför är det extra viktigt att hitta vägar som når fram till ungdomar, föräldrar och SYV:are. Alla som påverkar och informerar om val av yrke, förklarar Therese.

Följ Hugo Salming på @bliplatslagare, den 1-15 mars.

Det här gör en byggnadsplåtslagare
En byggnadsplåtslagare klär byggnaders tak och fasader med plåt. Det kan vara allt från ett litet villatak i stålplåt eller ett kulturhistoriskt kyrktorn i koppar till en hel industribyggnad, arena eller en spektakulär fasad på ett operahus. Montering av regnvattensystem och säkerhetsanordningar, målning, rengöring och snöskottning av taken samt tilläggsisolering och montering av solpaneler kan också ingå i arbetet. Ofta utförs arbetet på höga höjder. Arbetet ute på byggarbetsplatsen varvas med bearbetning av plåten i verkstadsmiljö.