Vad är ventilationslådan?

Ventilationslådan är ett utbildningsmaterial som du som tekniklärare på högstadiet kan använda under två lektionstillfällen. Tanken med materialet är låta elever få testa på hur det är att arbeta som ventilationsmontör genom en enklare övning och lära sig mer om ämnet ventilation. På så sätt vill vi inspirera dem att vilja veta mer om hur det är att arbeta som ventilationsmontör och få upp ögonen för den utbildningen på VVS- och fastighetsprogrammet.

Innehåll

Materialet är utformat för att kunna användas över två lektionstillfällen. Tanken är att du varvar mellan att undervisa om vad ventilation är och göra en praktisk övning som demonstrerar vad luft och lufttryck innebär. Lektionsmaterialet består av två praktiska övningar och du gör den ena övningen på den första lektionen och den andra övningen på den andra lektionen.

Instruktioner

Instruktionerna till ventilationslådan, frågor och svar samt filmer om yrket, hittar du här till höger.

Beställ lådan här

info@pvf.se

Ägg-experimentet

FAQ

Vad är ventilationslådan?

Ventilationslådan är ett utbildningsmaterial framtaget för att väcka intresse för ventilation som ämne hos elever på högstadiet. Utbildningsmaterialet är utformat för att passa två lektionstillfällen inom teknikämnet. Lådan innehåller delarna till en fläkt som du kommer att montera och det mesta av det material du behöver till de experiment som är en del av lektionsupplägget. Det enda du behöver komplettera med själv är ett hårdkokt ägg. I lådan hittar du också de instruktioner du behöver för att genomföra lektionerna samt manual för att montera fläkten.

När kan jag använda ventilationslådan i min undervisning?

Du kan använda Ventilationslådan vid ett tillfälle som passar dig när som helst under terminen. Upplägget är anpassat efter läroplanen och lådan innehåller både information om hur lektionerna ska genomföras och experiment som du kan göra tillsammans med dina elever. På webben hittar du en länk till en film som visar ett av experimenten samt instruktioner för hur du ska montera den fläkt som följer med lådan och hur du använder fläkten.

Varför ska jag använda mig av ventilationslådan?

Ventilationslådan är ett inspirerande och kul sätt att få eleverna att lära sig mer om ventilation och mekaniska system.

Hur passar lektionsupplägget in i läroplanen för teknikämnet?

Kursplanen för teknik årskurs 7-9 beskriver att eleven ska få kunskap om tekniska lösningar för styrning och reglering av system. Ventilation nämns specifikt som ett exempel i läroplanen: ”Hur mekanisk och digital teknik samverkar, till exempel i värme- och ventilationssystem”. En av övningarna i lektionsmaterialet visar på just detta genom att kontrollera fläktens effekt med en regulator, vilket visar på ett styrsystem i dess enklaste form.

Varför har PVF Yrke & Utbildning tagit fram ventilationslådan?

Ventilationslådan har vi tagit fram för att på ett inspirerande och kul sätt få fler unga att få upp ögonen för ventilation och yrket ventilationsmontör.

Var hittar jag information om hur jag lägger upp lektionen?

Har du den fysiska lådan så hittar du all information du behöver i själva lådan. Om du inte har beställt lådan så kan du hitta instruktioner för lektionsmaterialet här på vår hemsida.

Filmer

Här nedan finns några av alla våra filmer om yrket som ventilationsmontör. Se alla på vår Youtube-kanal.