PVF har under våren producerat tre kortfilmer som utspelar sig i vardagssituationer där personer fiser. Filmerna bygger på pinsamhet, humor och igenkänning där budskapet är att bra ventilation kan rädda pinsamma fis-situationer. Tanken bakom filmerna är att få människor att tala om luft och ventilation, idag är luft och ventilation en icke-fråga så länge den fungerar. PVF vill på ett humoristiskt och lättsamt sätt öka intresset för och höja värdet på ventilationstjänster och däri föddes idén med den pinsamma fisen.

Den första filmen släpptes i maj, de andra två filmerna släpptes i juni.

Tredje och sista filmen: Skammen
Två hipsters sitter vid ett bord bredvid varandra i kontorsmiljö och jobbar.
Killen tittar plötsligt upp från sin dator och sneglar på sin kollega bredvid, när hon inte tittar tillbaka fortsätter han jobba igen. När odören når kollegan tittar hon upp och stirrar surt på killen. Killen stirrar generat ner i datorn och tjejen makar sig ett steg bort från doften.

Första filmen: Skrattet
I sketchen ”Skrattet” ligger ett nykärt par bredvid varandra i sängen. Han sneglar mot henne, gör fismin, lyfter på täcket, och ser lite stressad ut. Hon håller på med sin mobil och tittar plötsligt förskräckt upp på honom, tills de båda brister ut i skratt.

Andra filmen: Smygaren
Ett äldre par sitter bredvid varandra i soffan under fredagsmyset. Kvinnan gör en min, lutar sig åt sidan och släpper en smygare. Mannen känner odören precis när han ska ta en tugga på sitt ost-kex, lägger då tillbaka kexet och tittar missnöjt åt sidan bort från sin fru.

 

En del i forskningsprojektet ”Ren luft, friskt liv”
Filmerna är en del av vårt forskningsprojekt tillsammans med Lunds Tekniska Högskola, som drivs på uppdrag av Byggnads och Entreprenörsföretagen. Projektet ”Ren luft, friskt liv” studerar moderna enfamiljshus och belyser vikten av bra inomhusmiljö. Undersökningen kommer att omfatta 100 moderna enfamiljshus belägna i Jönköping och Umeå. Luftkvalitén i våra hem är direkt kopplade till hur vi mår, därför är det är viktigt att ta reda på hur bra ventilationen är i moderna hus. Då kan vi använda det för att ställa krav på hur vi bygger våra framtida bostäder.

Mer om kampanjen Ren luft, friskt liv finns på renluftfrisktliv.se.