Yrkesexamen – Så här går det till

Vem kan göra prov för yrkesexamen?
Alla får göra prov för yrkesexamen.

När ska provet göras?
Du har rätt att göra prov för yrkesexamen efter att du som är ventilationsmontör uppnått 4400 timmar och som byggnads- eller ventilationsplåtslagare uppnått 5400 timmar. Under en period kommer övergångsregler gälla för ventilationsmontörer. Det är viktigt att du är ”färdigutbildad” innan du avlägger prov för yrkesexamen.

Hur anmäler jag mig?
Kontakta Mats Olsson, PVF Teknikcentrum.

Var ska provet genomföras?
Prov för yrkesexamen genomför du på PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

Hur lång tid tar provet?
Provet för yrkesexamen tar 24 timmar och är fördelat över tre dagar.

Hur kan jag förbereda mig inför yrkesexamen?
Yrkesexamen innehåller både teoretiska och praktiska moment. De moment som deltagarna har störst problem med är utbredningsövningarna. Du gör därför klokt i att gå igenom dina läromedel från skolan och träna utbredning. Be även någon på företaget eller arbetsplatsen som är bra på utbredning att hjälpa dig med detta. Har du specifika frågor kring själva provet kan du kontakta Leif Adolfsson på leif.adolfsson@byggnads.se eller 010 – 601 11 05.

Vad innebär Yrkesexamen?
Yrkesexamen innebär att du visar att du tillgodogjort dig nödvändiga kunskaper för att klara av att självständigt genomföra vanligt förekommande plåtslageriarbeten av god kvalitet. Förutom de praktiska momenten får du avlägga teoretiska prov inom utbredning, ritningsläsning, materialkunskap, AMA-kunskap, verktygs- och maskinkunskap samt arbetsmiljö.

Vad händer om jag blir underkänd?
Den vanligaste orsaken till att en lärling underkänns är att han/hon inte fått den färdigutbildning i företaget som han/hon har rätt till. Om du blir underkänd har du möjlighet att åka hem och träna och/eller läsa in de momenten du missade för att bli kallad till en yrkesexamen 3 – 6 månader senare. I vissa fall kan du genomföra de missade momenten på hemorten.

Vilken ersättning får jag under provtiden?
Ersättningsfrågan är ej reglerad i avtal. Företaget har rätt att fakturera PVF Yrke & Utbildning 24 timmar á 194kronor samt T & R motsvarande 2:a klass tågbiljett utöver 300 kronor.

Hur bor jag under provtiden?
Inkvarteringen sker i delad lägenhet med övriga examenskamrater. TV och DVD samt trådlöst Internet finns i lägenheten. Möjlighet att tvätta kläder finns. I lägenheten råder rök- och drogförbud. Du ska under kurstiden svara för städning och i övrigt vårda lokalerna väl. Om något skadas i utrymmena genom ditt eller besökares vållande, blir du skyldig att ersätta detta.

Var äter jag?

Frukost, fika och lunch står PVF Yrke & Utbildning för. Till lunch finns tre olika rätter på menyn, varav en vegetarisk, hos den närbelägna restaurangskolan. Kvällsmat ordnar du själv tillsammans med övriga examenskamrater.

Vad behöver jag ta med mig?
Arbetskläder, nödvändiga hygienartiklar samt lakan och handdukar.